5x waarom u zich zou moeten inschrijven bij een opleiding tot wmo consulent

Twijfelt u over het volgen van een cursus wmo? Hier vindt u 5 goede redenen waarom inschrijven voor de opleiding wmo consulent een goed idee is.

Wat houdt de opleiding wmo consulent in? 

Sinds enkele jaren werken gemeenten met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, oftewel de wmo 2015. Dankzij deze wet kunnen mensen ondersteund worden zodat hun zelfredzaamheid vergroot wordt. Als wmo consulent heeft u een bemiddelende en faciliterende rol. Uw taak is de meest passende vorm van zorg aan te bieden aan de aanvrager. Centraal in de opleiding wmo consulent staat dan ook hoe u de wmo 2015 kunt toepassen in de praktijk.  

5x de baten van een cursus wmo

1: Vrijwel zeker van een baan als wmo consulent

De meeste opleidingen bieden geen 100% baangarantie, maar omdat er veel vraag is naar wmo consulenten kunt u ervan uitgaan dat het makkelijk is een baan te vinden. Veel gemeenten zijn hard op zoek naar nieuwe consulenten.

2: Vergroot verdere arbeidskansen

Kennis hebben van de wmo en deze weten toe te passen, is ook een pré wanneer u niet direct als wmo consulent aan de slag gaat. Veel instanties en bedrijven hebben te maken met de wmo, dus kennis op dit vlak staat goed op uw cv.

3: Houd de kennis over de wmo 2015 in huis

Werkt u bijvoorbeeld bij een zorgaanbieder die werkt met de wmo, dan zal de cursus wmo ontzettend van pas komen in het dagelijkse werk. U bent voor kennis niet meer afhankelijk van externe partijen, omdat u deze nu zelf in huis heeft. Dat scheelt veel communicatie en papierwerk. Ook bent u daardoor beter in staat met klanten en partijen mee te denken, omdat u op de hoogte bent van de mogelijkheden die de wmo biedt.    

4: Werken voor de maatschappij

In de wmo staat de zorgbehoevende en diens hulpvraag centraal. Dat maakt dat er veel mogelijkheid is tot het leveren van maatwerk. Overleg met de aanvrager is belangrijk en gebeurt dan ook veelvuldig. Doel is tot een passende oplossing te komen voor degene die hulp nodig heeft. Dat maakt het zeer dankbaar werk.

5: Afwisselende werkzaamheden

Houd u van afwisseling en uitdaging in het werk en veel contact met collega’s en externe partijen, dan is dit zeker wmo consulent zeker een geschikte functie voor u. Geen werkdag zal hetzelfde zijn, omdat niet één casus en hulpvraag hetzelfde is.  

Waar moet ik rekening mee houden als ik me inschrijf voor een opleiding?

U zult ten eerste moeten beschikken over een mbo- of hbo-niveau. Sommige opleidingen zijn een post-hbo-opleiding, dus u dient over de juiste papieren te beschikken. Daarnaast dient u tijd vrij te maken voor het volgen van de opleiding. Werkt u voor een gemeente of instantie die werkt met de wmo, dan is het vaak mogelijk om de opleiding vergoed te krijgen door uw werkgever. Weet ook dat de opleiding naast praktijkopdrachten zal bestaan uit de nodige theorie. Sommige opleidingen vereisen een hogere mate van aanwezigheid dan andere; sommige kunt u vrijwel helemaal online volgen. Kiest u vooral een traject dat bij uw voorkeuren en mogelijkheden past.