Secretaresse: een afwisselende baan

Als secretaresse heb je een afwisselende baan met veel contact met je leidinggevende en vaak ook externe klanten. Wil je secretaresse worden, dan helpt het enorm wanneer je een opleiding tot secretaresse gevolgd hebt. Dit is een opleiding op mbo-niveau waarin je de verschillende taken die je als secretaresse uitvoert onder de knie krijgt. 

Waar kan je aan de slag als secretaresse?

De verschillende mogelijkheden voor secretaresses zijn groot. Zo kun je aan de slag in een commercieel bedrijf, maar ook in de zorg of het onderwijs zijn banen voor een secretaresse. Afhankelijk van jouw voorkeur, kun je op zoek naar een organisatie die bij jou past. Denk hierbij goed na of je bijvoorbeeld graag veel contact hebt met externe klanten, of liever bezig bent met het beheren van agenda’s of het organiseren van evenementen. Dit kan verschillen per functie en bedrijf.

Eigenschappen van een secretaresse

Voor het werk als secretaresse is het belangrijk dat je goed overweg kunt met een computer en weet hoe je werkt in verschillende programma’s als Word en Excel. Ook is het kunnen bewaren van overzicht in alle binnenkomende mail en drukke agenda’s een belangrijke eigenschap. Omdat het werk van een secretaresse enorm afwisselend is, moet je om kunnen gaan met de druk die hierbij kan komen kijken en wordt er van je verlangd dat je flexibel bent. De ene dag werk je veel achter je computer, terwijl je de andere dag vergaderingen bijwoont of gasten ontvangt.

Werkgelegenheid

In (bijna) elke grote organisatie werken secretaresses. Jij zorgt er met jouw ondersteuning voor dat je leidinggevenden zijn of haar werk optimaal uit kunt voeren. Er zijn dus ook veel organisaties waar je als secretaresse terecht kunt. Afhankelijk van de functie en organisatie zijn er zowel mogelijkheden tot fulltime, als parttime werken.